Je hebt er wel eens wat over gehoord, maar hebt zelf nog geen ervaring als leidinggevende met het begeleiden van een medewerker die al bijna een jaar ziek is? Grote kans dat je niet precies weet wat jouw rol is in dit stadium van het verzuimproces. Toch wordt er wél wat van je verwacht. In dit bericht 6 tips voor leidinggevenden die weinig tot geen ervaring hebben met begeleiden van een langdurig verzuimende werknemer.
1. Blijf in contact – laat de medewerker niet los
Ook na maanden verzuim blijf jij degene die het contact onderhoudt. Plan regelmatig gesprekken. Vraag hoe het gaat, wat iemand wél kan, en bespreek de stappen richting werk. Dit is geen HR-verantwoordelijkheid, maar ook gewoon jouw taak als leidinggevende.
2. Spreek duidelijke verwachtingen uit
Vertel de medewerker wat je verwacht en check wat de medewerker van jou verwacht. Voorkom onduidelijkheid. Benoem concreet wat er wél mogelijk is qua werk, contactmomenten en inzetbaarheid – en wat niet.
3. Vraag actief om een actuele FML via de bedrijfsarts
In de Functionele Mogelijkhedenlijst (FML) staat in vaste categorieën omschrijven wat de beperkingen van de medewerker zijn. Dit overzicht heb je nodig om te bepalen welke taken passend zijn. Geen FML? Vraag er expliciet naar bij je casemanager of bedrijfsarts.
4. Wacht niet te lang met het tweede spoor
Ziet het ernaar uit dat terugkeer naar het eigen werk lastig wordt voor de medewerker? Start dan bijtijds een tweede spoortraject op. Dit is verplicht volgens de Wet Verbetering Poortwachter! Te laat beginnen kan leiden tot een loonsanctie door het UWV. Wat bijtijds is kan afhankelijk zijn van de situatie, maar bij onzekerheid over de terugkeer kun je het beste uiterlijk na één jaar verzuim starten.
Belangrijk: Verwar onzekerheid niet met onmogelijkheid. Je bent als werkgever verplicht een tweede spoor re-integratietraject te starten als terugkeer ONZEKER is. Als je pas een 2e spoor traject start als terugkeer naar het eigen werk ONMOGELIJK blijkt, ben je mogelijk te laat en kan een loonsanctie volgen.
5. Input voor het re-integratieverslag
Voor de WIA-aanvraag (vanaf week 88) moet er een compleet re-integratieverslag liggen. Hiervan wordt ook jouw input gevraagd. Denk aan gespreksverslagen, jouw visie op het herstel en wat er geprobeerd is binnen de organisatie. Zorg dat dit op orde is en besef dus op tijd dat je mogelijk in de toekomst gevraagd wordt dit aan te leveren. Dat voorkomt stress later.
6. Betrek een deskundige 2e spoorcoach
Als er binnen de organisatie geen mogelijkheden meer zijn voor de medewerker, helpt een 2e spoor begeleider de medewerker bij het vinden van passend werk elders. Jij blijft betrokken, maar je hoeft het traject niet zelf uit te voeren.
Bij Ellevation begeleiden we werkgevers en medewerkers in tweede spoortrajecten. Wil je meer weten of een keer sparren? Neem gerust contact met ons op!