een 2e spoor re-integratietraject
voor uw werknemer

Een tweede spoor re-integratietraject wordt ingezet wanneer uw werknemer door ziekte of een andere medische reden niet langer in staat is om het eigen werk te verrichten. Wanneer in de organisatie ook geen andere mogelijkheden zijn wordt een 2e spoor re-integratietraject geadviseerd door de bedrijfsarts en/of arbeidsdeskundige. Dit traject is een verplicht onderdeel van de Wet verbetering poortwachter. Het doel van het traject is het vinden van passend werk bij een andere werkgever. Als werkgever bent u verantwoordelijk om samen met uw werknemer naar passende mogelijkheden te zoeken bij een andere organisatie. Ellevation beschikt over kennis van de arbeidsmarkt en heeft ruime ervaring in het begeleiden van werknemers in 2e spoor re-integratietrajecten.

Eerder gedaan voor:

Wanneer start u met een Tweede Spoor Traject?

Een tweede spoor traject wordt meestal gestart wanneer duidelijk is dat terugkeer naar de eigen functie of een andere functie binnen de organisatie op de lange termijn niet mogelijk is. Dit kan na een jaar ziekteverzuim zijn, maar soms al eerder als het perspectief op herstel gering is. Wanneer echter na één jaar verzuim terugkeer onzeker is, dient u als werkgever te starten met de re-integratie in het 2e spoor. Dit betekent dat u samen met werknemer zijn of haar kansen en mogelijkheden bij andere werkgevers in kaart dient te brengen en, wanneer mogelijk, er gesolliciteerd dient te worden naar ander werk. U kunt de werknemer hier zelf in begeleiden, maar u kunt hiervoor ook een 2e spoor re-integratiebureau inschakelen zoals Ellevation.

Wat houdt een Tweede Spoor Traject in?

Het tweede spoor traject bestaat uit verschillende fasen. De zogenaamde ‘intakefase’ waar een grondige analyse van de mogelijkheden en beperkingen van de werknemer aan de orde komt. Deze fase wordt gevolgd door de ‘voortgangsfase’ waarin arbeidsmarktoriëntatie, arbeidsmarktbenadering, sollicitatietraining en bemiddeling naar een nieuwe werkplek aan de orde komen.

Het doel is om uw werknemer zo snel mogelijk te begeleiden naar passend werk bij een andere werkgever. Dit traject is niet altijd eenvoudig en vereist zorgvuldige afstemming en begeleiding, waarbij zowel de werknemer als de werkgever ondersteund worden.

Waarom is een Tweede Spoor Traject belangrijk voor u als werkgever?

Het starten van een tweede spoor traject is niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook een kans om op een constructieve manier invulling te geven aan uw verantwoordelijkheid als werkgever. Door tijdig actie te ondernemen, kunt u voorkomen dat u als werkgever geconfronteerd wordt met loonsancties van het UWV, mocht blijken dat u niet genoeg heeft gedaan om uw zieke werknemer te helpen bij het vinden van nieuw werk. Bovendien draagt u bij aan de duurzame inzetbaarheid van uw medewerkers.

 
Ellevation zorgt ervoor dat de voortgang van het traject volledig volgens UWV richtlijnen wordt vastgelegd in een intakerapportage, voortgangsrapportages en het eindverslag (RIV) dat wordt ingediend bij de WIA aanvraag.

Hoe kan Ellevation u ondersteunen?

Bij Ellevation begrijpen we dat het begeleiden van een tweede spoor traject complex en tijdrovend kan zijn. Ons team van ervaren specialisten staat klaar om u en uw werknemer door het gehele proces te begeleiden. Van de eerste intake tot de succesvolle plaatsing bij een nieuwe werkgever, wij nemen de zorg uit handen en zorgen voor een zorgvuldige, transparante en doelgerichte aanpak. Zo kunt u zich richten op uw kernactiviteiten, terwijl wij zorgen voor een succesvolle re-integratie.

Ons kantoor vindt u in Nijmegen en ons werkgebied is (noord) Limburg, het oosten van Noord-Brabant en Gelderland. Wij hebben specifieke ervaring met het begeleiden van werknemers in de volgende sectoren: gezondheidszorg, zorg en welzijn, onderwijs (basis, middelbaar en hoger onderwijs), cultuur en dienstverlening. Ook werknemers uit andere branches begeleiden wij graag.

Neem contact met ons op voor meer informatie, tarieven of om een vrijblijvend gesprek in te plannen. Samen zorgen we voor een oplossing die recht doet aan zowel u als werkgever, als aan de behoeften van uw werknemer.

Ervaringen 2e spoor trajecten

Als arbeidsdeskundige werk ik graag samen met Ellevation vanwege hun persoonlijke aanpak, goede kennis van de arbeidsmarkt en resultaat gerichte werkwijze.

Als HR manager, heb ik de zieke medewerker de keuze gegeven uit verschillende re-integratiebureaus. De medewerker, die het tweede spoor traject inging, koos direct voor Ellevation. Hij heeft veel gehad aan de meer persoonlijke begeleiding, bestaande uit een op een gesprekken en verdere hulp. Wij hadden weer veel aan de goede rapportages en heldere terugkoppelingen. Daar konden we mee vooruit! Ik zou Ellevation zeker aanbevelen, wanneer een zieke medewerker begeleid moet worden in het tweede spoor.  

Aanmelden?

Wil je jezelf of een werknemer aanmelden voor een 2e spoor re-integratietraject bij Ellevation in Nijmegen? Het proces is eenvoudig en begint met een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Neem contact met ons op via onze website of bel direct voor meer informatie. Wij bespreken de situatie en bepalen samen de beste aanpak voor het re-integratietraject. Ellevation is er voor werknemers en werkgevers in de gezondheidszorg, welzijn en onderwijs die op zoek zijn naar professionele ondersteuning bij langdurig verzuim en re-integratie.